“Make it happen” vs “Let it happen”

Misschien heb je al vaak de slogan gehoord : “Winners make it happen, losers let it happen.” Winnaars maken het waar, verliezers laten het gebeuren. Onze rationele geest zal het misschien wel eens zijn met dit statement maar in werkelijkheid is het allemaal niet zo zwart-wit en zit de waarheid ergens in het midden… Hoe laten we de magie nu in ons voordeel werken ?

Wanneer we in ons leven iets willen bereiken is het raadzaam om alles eens goed op een rijtje te zetten, de pro’s en contra’s af te wegen en een goed plan uit te bouwen. Het is de weg die ons gezonde verstand aanboort, de weg van analyseren en strategieën bepalen. Het is een weg die de nodige wilskracht en energie van ons vraagt, maar die ons des te meer vreugde brengt wanneer we resultaat behalen.

Maar wat zijn de valkuilen van zo’n benadering ?

“Mijn wil is wet” valkuil. Je hebt veel vooropgestelde, uitgewerkte ideeën in jouw hoofd waarvan je weigert af te wijken. Je hebt graag de touwtjes in handen. Je wil graag de controle over alles behouden. Het gevolg is dat je door deze starre houding geen ruimte toelaat voor andere, eventueel betere ideeën aangebracht door anderen.

“Alles volgens het boekje” : je bent zo gefocust op het plan dat als er zich andere en betere kansen aanbieden, je er stekeblind voor bent. Je komt in een tunnelvisie terecht, je zet oogkleppen op. Als het niet gaat zoals het hoort, probeer je de dingen te forceren of begin je hard te proberen om alsnog de dingen te redden !

“Jouw hoofd zit vol.” : door steeds te focussen op dezelfde dingen, of door kost wat kost een “oplossing te zoeken voor een probleem, kom je in een mentale loop terecht,  je begint te overdenken. Je dreigt vast te lopen, jouw hoofd komt vol te zitten met als gevolg dat je dringend stoom dient af te blazen.

“Het is goed of slecht” : Je oordeelt of beoordeelt jezelf, anderen of gebeurtenissen in termen van goed of slecht. Wijk eens van jouw standpunt af, probeer om eens een neutrale houding aan te nemen en geen betekenis op de situatie te plakken. Dit betekent ook dat je niet meteen klaar staat met een reactie.

“Er spelen te veel emoties mee” Teveel angsten, twijfels, te hoge verwachtingen, doen de spanningen ophopen in ons lichaam. We zijn al te vaak te emotioneel betrokken bij de gebeurtenissen in ons leven. Onttrek je regelmatig van jouw verantwoordelijkheden en kom tot rust door stille bezinning.

o-MEDITATION-facebook

 

“It’s not your work to make anything happen. It’s your work to DREAM it and let it happen.”

Abraham

Let it happen !

Dit betekent niet dat je de controle overlaat aan anderen of immobiel wordt maar  :

Je bent stil, in balans, relaxed. Het betekent dat je jouw denkende geest even laat rusten. Neem een time-out, maak een wandeling, doe iets om jouw dagelijkse routine te doorbreken. Verplaats de focus van jouw hoofd naar de zone in jouw hart of concentreer je op jouw ademhaling.

Je vertrouwt jouw intuitie, jouw innerlijke stem, die zich niet baseert op oordelen of angst maar die gelooft in jouw mogelijkheden. Weet dat het antwoord steeds komt en sta ook open voor de verschillende bronnen. Misschien krijg je plots een ingeving, of een buikgevoel, hoor je iets op de radio of zie je iets in de krant. Ga niet in op dingen die jou een naar gevoel geven….

393221_454795891210306_465514303_n

Je biedt geen weerstand, je leert jouw gevoelens te gebruiken als GPS. Merk je dat er negatieve gevoelens opborrelen dan weet je dat je afwijkt van de route (je focussen op wat je niet wil met negatieve emoties als resultaat) of er is een blokkade op de weg naar jouw doel (je focussen op wat je wil maar er zijn nog gedachten en geloofssystemen die in de weg zitten, met negatieve emoties als resultaat). Laat negatieve gevoelens zo snel mogelijk los !

“Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow know what you truly want to become.”

Steve Jobs

Phuro! Be inspired!

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: