Mentale kracht

Zet er jouw tanden in ! Niet letterlijk natuurlijk zoals Suarez ! We hebben het over “vasthoudend” zijn, niet snel opgeven !

Het betekent nog meer : je bent volledig geconcentreerd. je bent gefocust en je laat niet meer los, je houdt jouw doel voor ogen, vastberaden om te winnen of te slagen.

Je laat jou niet misleiden door wat er rondom jou gebeurt. Al breekt de hel los op het veld. Jij bent kalm en vastberaden. Niet makkelijk uit jouw lood te slaan.

Vóór de wedstrijd krijg je te horen dat je een sterke tegenstander tegemoet gaat…ze hebben nog geen enkele match verloren. Je denkt bij jezelf :”Wel wij zijn ook een goed team, we zijn even sterk als hen. Niets aan de hand !” De match start en de tegenstander zet er meteen de vaart in…er wordt gescoord in de eerste minuten. Je wordt nerveuzer, je voelt de druk en je moet een tandje bijzetten, een versnelling hoger nemen !

Opgelet : deze informatie is enkel nuttig als je ze toepast ! Lezen is weten, doen is begrijpen !!

We vergelijken wat je meemaakt even met een verkeerslicht !

emotional-regulation

In het voorbeeld hierboven zit je in code oranje ! Als je je nu laat afleiden (door de tegenpartij, of door negatieve opmerkingen van jouw eigen ploeg als je even het balspel kwijt bent) dan kom je snel in code rood !

In code rood concentreer je je vooral op de dingen die misgaan bij jou of in jouw eigen ploeg of concentreer je je op jouw tegenstander met als gevolg : meer frustratie.

Onthoud vooral dat negatieve emoties en negatieve gedachten jouw lichaam minder krachtig maken, het gaat krampachtiger reageren !

Gelukkig duurt het even lang om van de oranje zone in de groene zone te belanden, je tijdig terug te concentreren, jullie te herpakken. Hoe doen jullie dat ?

Door jullie te focussen !

 

IK SPEEL GOED  ! (groene zone)

Hoe voel ik me ? Mijn lichaam voelt : …

Wat/Waaraan denk ik ? Ik denk aan : …

Waar focus ik op ? Ik focus op : …

LET OP ! (oranje zone) Eerste signalen van problemen of triggers

Hoe voel ik me ? Mijn lichaam voelt : …

Wat/Waaraan denk ik ? Ik denk aan : …

Waar focus ik op ? Ik focus op : …

HOE REAGEER IK ? (door kenmerken over te nemen van de groene zone)

Hulpmiddelen : (kernwoorden, ankertjes, ademhaling, visualisaties,…) 

IK SPEEL NIET GOED  ! (rode zone)

Hoe voel ik me ? Mijn lichaam voelt : …

Wat/Waaraan denk ik ? Ik denk aan : …

Waar focus ik op ? Ik focus op : …

 

Wat kunnen deze hulpmiddelen zijn ?

Je kan kernwoorden voor jezelf of jouw team gebruiken die jou oppeppen of die bv in het kort informatie doorgeven. Een geoefende formatie kan je bv in één codewoord samenvatten zodat iedereen meteen weet welke positie hij of zij moet innemen (maar jouw tegenstander weet dit niet !)

Je kan jezelf of jouw team een “peptalk” geven voor de wedstrijd

Je kan jezelf “ankeren” , het betekent dat je jezelf een suggestie geeft waarbij je jouw lichaam betrekt zodat je je sneller iets herinnert wanneer het nodig is. Dit kan een kneep in je oor zijn, een klap in jouw handen, een kruis maken,…

Let op jouw ademhaling ! Het is nog steeds de snelste en gemakkelijkste manier om terug rustig te worden. Je kan er desnoods bij tellen.

Je kan je terug instellen op positieve emoties door jou het gewenste gevoel in te beelden. Je kan hiervoor visualisaties (verbeelding) gebruiken.

Je kan jouw denken positief houden.

zie mental coaching dossier !

 

Mentale checklist wedstrijden :

Zorg dat je het kan en GELOOF dat je het kan !

Dat wil zeggen : oefen, oefen, en oefen tijdens de trainingen, WERK HARD naar jouw doel toe! Stel jezelf persoonlijke doelen om jezelf te verbeteren !

Probeer tijdens het oefenen de sfeer van de wedstrijd op te roepen !

ZIE jezelf een goede prestatie neerzetten !

Visualiseer zo vaak mogelijk de wedstrijd in jouw hoofd, dat kan de avond voor de wedstrijd, of als je nog een rustig moment hebt voor de wedstrijd. Probeer jouw visualisatie net echt te maken (alsof je jezelf ziet acteren in een film) Wees zo gedetailleerd mogelijk ! Je kan ook rituelen gebruiken !

Hoe zit het met jouw spanningsniveau ? Hoe VOEL je je ? Ben je zenuwachtig ? Of zit je lekker in je vel ?

Voel je je onzeker ? Ontbreekt plots de energie om te spelen ? Zorg dan dat je de spanning kunt opbouwen. Geef jezelf een peptalk of vraag aan jouw trainer om er één te geven, luister naar opwekkende muziek met een inspirerende tekst,…Voel je je nerveus, opgefokt, gaat jouw hart flink te keer ? Dan ga je de spanning moeten verminderen. Luister naar muziek die jou rustig maakt, doe ademhalingsoefeningen, probeer te ontspannen !

Hou jouw gedachten onder controle ! Let op wat je tegen jezelf vertelt ! Als je je kwaad maakt op jezelf, ondermijnt dat enkel jouw prestaties en krachten. Laat jouw lichaam de job doen die het hoort te doen en die het al weet te doen ! Observeer jezelf in plaats van jezelf te beoordelen.

Sluit jou energetisch af voor invloeden vanuit jouw omgeving ! Het enige dat je zou mogen horen is het fluitsignaal van de scheidsrechter en de richtlijnen van jouw trainer ! Ook al ontstaat er rondom jou de nodige tumult, zorg dat het jouw koude kleren niet raakt !

Hoe reageren op ongewenste situaties ? Laat jouw emoties niet de overhand nemen wanneer er iets gebeurt (denk maar aan een lelijke tackle). Neem niets persoonlijk. Frustraties, boosheid gaan jou enkel slechter laten spelen. FOCUS !

Denk als een team, werk als een team en presenteer jullie als een team ! Ga na wat voor jullie belangrijk is, hoe willen jullie door de buitenwereld gezien worden ? Als een sterk, hecht team ? Doe er dan iets aan !

Zorg dat je steeds PLEZIER blijft beleven in jouw sport ! Ontbreekt dit dan ga je nooit de motivatie hebben om door te gaan !

 

 

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: