5 G’s voor persoonlijke groei !

Er zijn vijf categorieën met betrekking tot onverwerkte emoties of gevoelens. Deze vijf categorieën zijn onderling verbonden en beïnvloeden elkaar. Wanneer je deze categorieën voor jezelf analyseert, zal je gemakkelijker deze emoties kunnen loslaten of helen !

Zelfanalyse :

Stel je de situatie (probleem, eigenschap) voor die jij wil veranderd zien in jouw leven.

Neem een blad papier, verdeel het blad in 5 kolommen en schrijf bovenaan de kolom de 5 categorieën : Geest, gedrag, gebeurtenissen, gevoelens en gewaarwordingen.

Stel jezelf enkele vragen per categorie :

Geest

Alles wat met jouw verstand te maken heeft, jouw geest. Wat zijn jouw gedachten : zijn ze overwegend positief of negatief en geef enkele voorbeelden ? Welke ideeën spelen er mee ? Welke geloofsovertuigingen heb je ? Wat herhaal je vaak voor jezelf ? Heb je vaak last van beelden of herinneringen ? Kortom : Wat komt er jou voor de geest ?

Gedrag

Jouw houding, fysiologie, stem, zelfbeheersing. Wat kenmerkt jouw gedrag ? Hoe gedraag je je bij andere mensen ? Welke houding neem je aan ? Loop je met jouw hoofd in de grond, of de schouders omlaag ? Maak je vlug oogcontact of niet,…Ben je luid of eerder stil ?

Gebeurtenissen

Wat gebeurt er in jouw omgeving ? Veroorzaakt iets of iemand stress ? Hoe is de situatie? Zijn er bepaalde omgevingsfactoren die kunnen meespelen ? Is er iets buiten jouw controle ?

Gevoelens

Welke emoties ervaar je ? Hoe voel je je ? Wat is jouw stemming ? Heb je emotionele pijn ? Hoe verwoord je dit ? Waar zou je deze gevoelens in jouw lichaam plaatsen ? Grijpt het je naar de keel ? Legt het een knoop in jouw maag ?

Gewaarwording

Wat voel je fysiek ? Hoe voelt jouw lichaam ? Waar heb je pijn ? Ben je ziek ? Hoe zit het met jouw energielevel ? Voel je je lichamelijk goed of niet, ben je slap of heb je veel kracht. Ben je snel moe of afgeleid ? Ben je uitgeput ? Wat zijn jouw lichamelijke behoeftes ?

Als je eerlijk bent geweest bij jouw zelf analyse, zal je snel merken dat alles onlosmakelijk met elkaar is verbonden en dat al deze G’s jouw realiteit gaan bepalen.

Transformatie (verandering aanbrengen)

Je zelf concept is de architect, deze “identiteit” creëert jouw huidige model van de realiteit, dat is het plan van jouw huis (jouw gedachten en geloofsovertuigingen). De bouwers van het huis zijn jouw emoties, naargelang de aard van de emoties, gaan de bouwers een goede of slechte constructie maken !

Jij als de architect van jouw eigen leven, kan de realiteit ervaren waarnaar je verlangt net zoals de architect het huis kan zien zoals hij het volgens zijn visie of verbeelding gemaakt heeft.

Als je een verlangen hebt en onmiddellijk in actie zou schieten, meteen zou beginnen “bouwen” zonder plan, dan kies je voor de harde weg. Focussen op verandering van gedrag om tot het gewenste resultaat te komen vergt meestal veel discipline, herhaling en wilskracht. Bij de minste storm kan je bouwsel instorten en kan je ontmoedigd raken.

Als je een goed plan hebt (de juiste gedachten en geloofssystemen) kan je je acties terug bijstellen. Als je je zelf concept en geloofssystemen eerst aanpast, hebben jouw inspanningen sneller effect !

Zorg dat wanneer je beslissingen neemt of verandering aanbrengt, je in balans bent, in een positief emotionele staat van zijn. Wanneer je negatieve emoties ervaart, weet dat je “off track” bent en dat je jouw plannen dient bij te sturen ! Jouw emoties waarschuwen jou steeds of je op goede of slechte weg bent !

Phuro! Be inspired!

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: