De uitdagingen voor een hsp

Ieder sociaal event, feestje, vergadering of eender welke communicatie kan een hele uitdaging zijn voor iemand die hooggevoelig is.

Een hsp’er die zichzelf niet bewust beschermt, is enorm vatbaar voor de energie die anderen uitstralen. Zij nemen namelijk veel meer indrukken in zich op die andere mensen nauwelijks waarnemen. Deze energie, die de hsp’er letterlijk in zich zuigt kan schadelijk zijn voor hun gezondheid en hun goed gevoel !

Eenmaal ze ergens zijn, staan al hun voelsprieten paraat en kunnen ze zich compleet anders voelen in luttele minuten ! Wanneer je merkt dat je op dezelfde frequentie zit als jouw gesprekspartner en je weerspiegelt de woede of frustratie, dan ben je al in de vicieuze cirkel gezogen ! Sommige mensen zullen denken dat jij olie op het vuur gooit, terwijl jij zelf er helemaal niet bewust van bent ! Achteraf ben je gewoon moe en vraag je je af : wat is er net gebeurd met mij ? Je voelt je schuldig ! Waarom moest ik nu zo reageren ? Zo ben ik helemaal niet !

Er is helemaal niets mis met jou ! Als je merkt dat je andermans’ gevoelens als de jouwe aanneemt, kan je hier bewust aan werken en dit leren te controleren ! Misschien denk je wel : ik heb het niet anders geweten, ik ben altijd zo gevoelig geweest, ik help de mensen nu eenmaal graag, dat is mijn aard. Als je eenmaal aan jezelf werkt en JOUW gevoelens eerst heelt, zal je merken dat je veel sterker zal zijn en zal je bewust mensen kunnen helpen zonder dat jij je moet vastklampen aan hun emoties, zonder dat jij hun angst, woede of frustratie uitspeelt voor hen (waar jij trouwens niets mee te maken hebt !), zonder dat jij hun spiegel dient te zijn !

Misschien is het al zover dat je mensen vermijdt, niet omdat je verlegen bent of niet sociaal, maar omdat je bang bent van de consequenties achteraf ! Misschien schrikken al die “onbewuste mensen” jou af. Je verkiest alleen te zijn zonder al diegenen die constant klagen, roddelen en zagen. Wanneer je naar huis terugkeert, voel je je toch een zombie : compleet uitgezogen en volledig uitgeput !

Als je bij de pakken blijft zitten, zal het probleem echter groter worden en zal er een moment komen dat je amper de deur uit durft ! Je hoeft niet te verkommeren in eenzaamheid, je hoeft geen medelijden te hebben met jezelf en te zeggen “niemand begrijpt mij”. Jij hebt ook een verhaal te vertellen of jouw licht te schijnen, iedereen heeft  talenten te ontwikkelen of missies te volbrengen, dus laat deze hooggevoeligheid niet in jouw nadeel werken. Don’t die with the song still in you !

1491600025449-GettyImages-491747470

Laten we kijken wat we kunnen doen om van HSP één van jouw sterkste eigenschappen te maken !

Energetische bescherming is noodzakelijk voor een hsp’er. Het zorgt ervoor dat je beschermd bent van alle invloeden buitenaf. Jouw energie zal gesloten zijn voor ongewenste invloeden maar nog steeds liefdevol zoals je in wezen bent. De energie zal nog steeds naar jou worden gereflecteerd maar het zal jou niet raken. De spiegel werkt nog steeds maar zonder jou te schaden. Nu zal de ander zich gaan afvragen : wat gebeurt er ? Mijn klagen krijgt geen gehoor, er is geen reactie, waar ben ik mee bezig ?

Oefening : Een simpele techniek is om te visualiseren dat je omringd bent door een heldere lichtballon. Het laat alle goede dingen vrij doorstromen naar jou maar schermt jou af voor alle negativiteit. Je kan visualiseren dat je jouw ballon van beneden tot boven vast ritst. Je kan ook voor jezelf ankers maken. Wanneer je thuis een visualisatie oefening doet, geef je je lichaam een kneep of klopje of je zegt een codewoord aan het einde van de oefening zodat je éénder waar vliegensvlug jouw bescherming kan activeren ! Wanneer je van deze techniek een gewoonte maakt voordat je een volgende keer mensen, klanten, patiënten begroet, zal deze techniek je vrijhouden van “aanvallen” van buitenaf.

Onze belangrijkste indicator voor wanneer het misgaat zijn onze emoties ! Zorg dat jij ook met een lege lei start, wanneer je merkt dat er negatieve emoties opborrelen, zorg er dan voor dat je weet waar die afkomstig van zijn ! Was je zelf nog aan het piekeren over iets voor je thuis vertrok of heb je de persoon beoordeeld voor een bepaalde reden ? Erken de emotie van het moment. Adem 3 x goed in- en uit en besluit jou in te stellen op een positieve emotie. Op deze manier laat je jezelf bewust de keuze hoe te reageren op een persoon of situatie. Deze kleine pauze, tussen stimulus en respons, die maar enkele seconden duurt, kan jou heel wat ellende besparen achteraf !

Als hsp’er zal het je waarschijnlijk makkelijker afgaan om de lichaamstaal en de gevoelens van jouw gesprekspersoon te “scannen”. Hiermee heb je controle over een belangrijke tool, die weinig mensen bezitten ! Mensen kunnen met woorden en smoesjes vlug misleid worden, ons lichaam kan dit echter niet. Daarom heeft onze lichaamstaal  steeds voorrang op het gesprokene. Diegenen met niet zo’n goede bedoelingen zullen vlug door een hsp’er gespot, zoniet ontmaskerd worden.  Ze voelen vlug in hun lichaam of de persoon congruent is of niet !

Dus belangrijk is om jou te beschermen, weten wat je zelf uitstraalt en anderen en jouw omgeving te scannen. Volgende keer bespreken we andere hulpmiddelen.

Vragen hierover ? info@phuro.be

Phuro! Be inspired!

 

 

 

 

 

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Eén gedachte over “De uitdagingen voor een hsp”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: