Word de beste versie van jezelf !

In een perfecte wereld waar iedereen elkaar met respect zou behandelen, zou het niet nodig zijn om onszelf en onze kinderen te beschermen tegen verbaal en fysiek geweld. Helaas leven we (nog) niet in een perfecte wereld en dienen we (als ouders, leerkrachten of iedereen die met kinderen werkt) verantwoordelijkheid te nemen en onze kinderen geschikte tools aan te bieden zodat ze kunnen omgaan met volwassenen die zichzelf en hun emoties niet onder controle hebben ! Mentale vaardigheden kunnen al heel vroeg worden aangeleerd en zal de kinderen niet enkel ten goede komen wanneer ze sport beoefenen, het zal hen leren sterk in het leven te staan en ze leren hoe ze bewust aan hun toekomst kunnen bouwen en succesvol te zijn !

Hieronder enkele tips van Richard St-John, 8 to be great !

1. Doe wat je doet met plezier!

Ook al doe je aan topsport, of moet je een andere prestatie leveren, of wil je iets bereiken, plezier mag je nooit verliezen. Als je met passie iets doet, zal het je makkelijker afgaan op de moeilijke momenten. Als je je soms afvraagt waarom je er al die moeite in steekt ? Omdat het jou een echt goed gevoel over jezelf geeft ? En je alle besef van tijd verliest als je sport en je ook niet meer nadenkt. Omdat je een leuke tijd hebt onder vrienden ?

Als je met plezier iets doet, raak je makkelijk in flow, een staat waarin alles op een natuurlijke manier gebeurt, je bent gefocust en volledig in balans. Je denkt niet teveel na. (mentaal/emoties/lichaam).

2. Je doet het nodige werk !

“Hard werk verslaat talent, wanneer talent niet hard werkt” Personen met een groei mentaliteit of growth mindset, die weten dat hun inspanningen er wel toe doen ! Het zijn diegenen die heel gemotiveerd zijn, vaak een tandje bijsteken, tot het uiterste gaan en steeds op hun trainingen of afspraken aanwezig zijn !

 

3. Je bent gefocust

Het maakt niet uit of jouw tegenstanders groter zijn of sterker en beter lijken ! Focus op jezelf en wat je doen moet ! Heb vertrouwen in jezelf en jouw vaardigheden. Filter alle andere indrukken gewoon weg ! Observeer en denk niet teveel na ! Analyseren kan je achteraf nog voldoende !

4. Duw jezelf !

Winnaars laten zich niet meteen uit het lood slaan. Soms kan je je eigen vijand zijn door negatief tegen jezelf te praten of je hoofd te laten hangen als het je eens niet meezit ! Let op het verhaal dat je tegen jezelf vertelt : als het negatief is zal je meer kans hebben om gefrustreerd, angstig, weemoedig of agressief te worden !

Het getuigt van grootheid en mentale kracht als je na een fout of serieuze tegenvaller gewoon doorgaat en het jou niet laat beïnvloeden. Weken na die misser kan je door iemand er nog aan herinnerd worden of jij kan jezelf saboteren door er constant aan te denken. Als je sport bv kan de nodige tumult ontstaan op en buiten het veld, supporters kunnen je uitschelden, de scheidsrechter kan een gemene opmerking maken. Het is belangrijk om je meteen in te stellen op een positieve emotie en positieve gedachten of er gewoon geen mening aan te geven !

Soms kunnen ouders, trainers of leerkrachten jou onder druk zetten, waardoor je angstig wordt om te presteren. Zij hebben misschien niet dezelfde visie of verwachtingen als jou. Praat eerlijk met elkaar en vertel ook jouw versie van het verhaal ! Vraag eventueel hulp aan een mental coach als je last hebt van faalangst !

Geef de mening van anderen niet zoveel belang. Verwijder het woord kritiek uit jouw woordenboek en vervang het door feedback. Hou enkel het advies over waar je iets mee kunt aanvangen of test het gewoon door het te doen !

8-to-be-great-nl

 

5. Je hebt een plan

Plan op voorhand, wat heb je allemaal nodig om jouw doel te bereiken, hoe pak ik het aan, welke ideeën kan je allemaal uitwerken ? Zie tips bij : Reverse engineer jezelf of jouw team !

Als je jouw doel in stappen verdeelt zal je merken dat het doel minder eng wordt. Het zorgt ervoor dat je je niet afgeschrikt voelt door de grootte of moeilijkheid van jouw doel. Je kan dus beter stap per stap vooruitgang maken dan dat je overmoedig bent, je het overzicht kwijt raakt en dat na een tijdje de moed volledig in jouw schoenen zakt !

6. Verbeter jezelf

Winnaars hebben ook duizenden pogingen achter de rug om iets perfect onder de knie te krijgen. Hier is de boodschap : blijven oefenen ! Probeer om jezelf geen opmerkingen te geven als iets niet meteen lukt, het zal jou enkel maar afleiden en jouw actie negatief beïnvloeden.

7. Samenwerking

Als je in teamverband speelt of werkt, is het belangrijk dat je op elkaar afgestemd bent. Probeer elkaar waar het kan op te peppen of help elkaar met bepaalde oefeningen. Wat kan jij bv. goed en wat kan jij minder ? Wat kan jij iemand aanleren, wat kan iemand anders jou aanleren ? Leer van elkaar ! Probeer elkaar niet onderuit te halen door opmerkingen te geven of te vitten op elkaar! Je presteert er enkel maar slechter van en dat merkt de tegenstander ook, als deze slim is zal hij van deze situatie profiteren !

8. Winnaars zetten door !

Wees geduldig : ook al steek je er voldoende tijd en inspanning in, de werkelijke “winst” kan pas later komen. Als je naar de gym gaat om een gespierder lichaam te krijgen dien je ook regelmatig te gaan fitnessen, jouw perfecte lichaam komt er niet in 1, 2, 3 !

Ga meteen door, ook na een misser ! Zorg dat het jouw koude kleren niet raakt ! De draad meteen kunnen oppikken, is voor iedereen niet even gemakkelijk maar oefening baart kunst, zowel in fysieke als mentale vaardigheden !

Phuro! Be inspired!

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: