Kunnen we “gelukkig zijn” aanleren ?

“If you can learn how to ride a bike you can learn how to be happy”

Matthieu Ricard.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is, Matthieu Ricard (67) de meest gelukkige persoon in de wereld. Wat is er zo bijzonder aan Matthieu ?

Matthieu Ricard, de Franse biochemicus die Boeddhistische monnik werd, zegt dat we onze geest de gewoontes van welzijn kunnen aanleren en zo een zuiver gevoel van sereniteit en vervulling kunnen verwezenlijken.

Hij deed mee aan een 12-jarige wetenschappelijke studie over de effecten van meditatie en compassie op ons brein onder leiding van neurowetenschapper Richard Davidson (universiteit van Wisconsin).

WLBIB_monk_EEG08_2849

Wanneer er 256 sensoren aan zijn hoofd waren aangebracht vroegen ze Richard om zich te concentreren op gevoelens van compassie en empathie. De scans toonden aan dat Richard’s brein een hoog aantal gamma waves produceerden die gelinkt zijn aan bewustzijn, concentratie, leren en herinneren. De scans toonden ook veel activiteit ter hoogte van de linkse pre frontale cortex die hem toelaat om een hoog level van geluk te bereiken en weinig activiteit aan de rechtse kant van de pre frontale cortex, dat geassocieerd wordt met negatieve emoties.

prefrontal-cortex1

 

Hier zijn enkele tips van de gelukkigste mens ter wereld :

Met mentale training kunnen we ons geluk tot een ander level brengen. Het is zoals lopen. Mocht ik looptraining volgen, zou ik misschien een marathon kunnen lopen, misschien niet op Olympisch niveau maar er is toch een verschil tussen trainen en niet trainen. En waarom zou je jouw geest niet kunnen trainen ?

Focus, emotionele stabiliteit, veerkracht zijn allemaal  kwaliteiten die kunnen worden aangeleerd, dus eigenlijk kan je jezelf trainen om gelukkig te zijn.

Denk gedurende 10 à 15 minuten per dag continu enkel goed voelende, happy gedachten, als je afdwaalt naar andere gedachten, focus je dan weer op een gedachte die beter voelt. Als je dit gedurende twee weken doet, zal je al resultaten zien !

Mediteer minstens 20 minuten per dag om hetzelfde positieve effect te hebben op jouw geluksgevoel !

Alleen aan jezelf denken creëert meer ongelukkige gevoelens. Iets goed doen voor iemand anders doet je meteen beter voelen en de mensen hebben je ook veel liever !

Geluk is overal te vinden, we zijn het enkel afgeleerd om ons erop te focussen en merken eerder het negatieve op ! Geluk is een staat van zijn, de uitdaging is om die staat van zijn te behouden ook als het minder lijkt te gaan. Geluk is een kwaliteit die we kunnen trainen in onszelf, we moeten ons afvragen wat bijdraagt tot een voldaan en bevredigend leven voor onszelf.

Ban haat, obsessie, arrogantie, lust, trots uit jouw bewustzijn, ze zijn toxisch voor jouw lichaam. Dat is net het doel van meditatie en mental training, om andere en betere kwaliteiten te cultiveren. Meestal hechten we niet veel belang aan wat we denken en voelen, maar als je echt begrijpt hoe de geest werkt, dan weet je dat bepaalde emotionele staten destructief zijn en andere opbouwend.

Als je boos bent, gooi dan zelf geen olie op het vuur door in een negatieve loop te gaan denken, laat het negatieve gewoon uitdoven. Als je je geïrriteerd voelt, begin dan te lachen, meestal ben je toch maar geïrriteerd door iets triviaal of onnozel !

Een andere spirituele coach, Benthino Massaro, biedt de 2-uur challenge aan. Hij vraagt om gedurende twee uur, telkens om de minuut een positieve gedachte te denken over jezelf. Misschien vergt het in het begin wat concentratie en inspanning, maar het is het waard.

Hieronder een handig hulpmiddel om de twee uur bij te houden. Je kan met 15 minuten beginnen en uitbreiden als je er klaar voor bent !

 

Phuro! Be inspired!

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

Eén gedachte over “Kunnen we “gelukkig zijn” aanleren ?”

Plaats een reactie