Hartcoherentie : samenwerking van hart, geest en lichaam !

vk_eenvoudig

Jullie weten allemaal wel wanneer een topatleet “in de zone” is ! Alles is precies goed. Zijn geest en zijn lichaam zijn “in sync” (synchroon) en alles werkt prima ! Evenwicht, coördinatie, reactietijd. Het voelt alsof dingen gebeuren in een positieve stroom. De toestand waarin men dit ervaart wordt ook wel  “flow” genoemd en vaak zegt men van deze speler dat hij in evenwicht is, in balans.

We kunnen zelf deze coherentie (balans tussen emoties, geest en lichaam) verhogen. Hartcoherentie is een specifieke, synchrone toestand van fysiologisch functioneren die vaak wordt geassocieerd met langdurige positieve gevoelens. Hartcoherentie is deze bijzondere toestand waarin het hart zich in een veilige modus bevindt en niet meer in een vecht-vlucht reactie. Stress kan deze vecht-vlucht reactie ook uitlokken, zelfs als we ons niet in gevaar bevinden !

Onderzoek aan het Heart Math Instituut in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het patroon van jouw hartritme de staat weergeeft van jouw emoties en de werking van het zenuwstelsel. Het toont de interactie tussen jouw parasympatisch zenuwstelsel, dat het hartritme vertraagt om jou te helpen ontspannen, en jouw sympatisch zenuwstelsel, dat het hartritme versnelt. Beide takken van dit zenuwstelsel reageren op jouw mentale en emotionele activiteit, zelfs op onderbewuste gevoelens. Jouw hartritme weerspiegelt dus jouw innerlijke toestand !

Hoe kunnen we dit meten ?

De emWave Pro is speciale biofeedback apparatuur die de mate meet van coherentie door het analyseren van de subtiele hartslag tot hartslag veranderingen in de tijdsintervallen tussen de hartslagen in. Dit wordt hartritme-variabiliteit (HRV) genoemd. Deze hartslag tot hartslag veranderingen vormen jouw hartritme-patroon.
Met de Emwave Pro kan men “live” zien hoe gedachten en emoties het hart en het zenuwstelsel beïnvloeden. Men kan objectief het hartritme monitoren en bevestigd zien wanneer de coherentie is bereikt. Het programma laat direct zien hoe stemmingen en emotionele reacties op stress het hartritme beïnvloeden.

Het is uiteraard de bedoeling te oefenen met de emWave om onze hartcoherentie te verhogen en dit kan terwijl het toestel alles registreert, we beginnen met ademhalingsoefeningen, we leiden jou door visualisaties en leren technieken zoals de Freeze-Frame en de Quick Coherence techniek en dit allemaal op een leuke en educatieve manier !

Zelf thuis oefenen vraagt maar weinig tijd : je kan bijvoorbeeld thuis 3 maal per dag 6 à 7 minuten oefenen of 2 x 10 minuten.  Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest!

Wat zijn de effecten van hartcoherentie ?

 • Verbetering van concentratie en focus
 • Bevordering van creatief denken..
 • Bevordering van rustgevoel en welbehagen
 • Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress.
 • Verandering van gedrag en denken in positieve zin..
 • Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk (stress gerelateerd)
 • Effect op hartritmestoornissen (stress gerelateerd)
 • Verhoging van weerstand tegen ziekten..
 • Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst, trauma’s, stress)
 • Ondersteunend effect bij regulering van bloedsuikerwaarden.
 • Ondersteunend effect bij ademhalingsziekten.
 • Regulering van het lichaamsgewicht (emo- eten)

Waar vindt hartcoherentie zijn toepassing ?

 • Complementair met geneeskundige behandelingen
 • Het onderwijs, de sportwereld …
 • “Stress” beroepen:  verpleegkundigen, artsen, politie, onderwijzers, managers …
 • Coaching in organisaties
 • Ziekteverzuim
 • Burn-out, CVS, stress gerelateerde aandoeningen, enz..

Advertentie

Auteur: Wiena

Be inspired ! Wiena Robert, mental coach & life coach, Belgium. Topics : Mental strength, emotional detachment, personal growth & transformation, spiritual development & awakening. Website EN : www.phuro.be Op de site BALANS IN SPORT EN LEVEN sta ik jullie als mental coach & life coach met raad en daad bij en werken we aan jullie mentale kracht, emotionele weerbaarheid en persoonlijke groei ! Jullie vinden er heel wat interessante artikels, tips en weetjes, checklisten en dossiers terug. Website NL : https://balansinsportenleven.wordpress.com

3 gedachten over “Hartcoherentie : samenwerking van hart, geest en lichaam !”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: